Raapstelen worden vroeg in het seizoen geoogst en zijn daarom een echte lentegroente. Waarom zou je ze dan verwerken in een winters gerecht als stamppot? Dat stamppot niet altijd zwaar hoeft te zijn bewijst dit recept voor frisse lentestamppot. De ziltige raapstelen worden gecombineerd met frisse yoghurt en rijke olijfolie. Een heerlijk gerecht om de lente mee in te luiden.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 600 gram kruimige aardappels
- 1 ui
- een bos raapstelen
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel suiker
- verse bieslook
- 3 tot 4 eetlepels yoghurt
- 1 teentje knoflook
- zout en peper
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd de grootste exemplaren door de helft. Zet in ruim water met een flinke snuf zout op het vuur en kook de aardappels in circa 15 minuten gaar. Giet af, maar zorg dat je een deel van het kookvocht achterhoudt. Een kopje is genoeg.
Snijd, terwijl de aardappels opstaan, de ui in ringen. Verhit een eetlepel olijfolie in een hapjespan en fruit de uienringen op laag vuur. Voeg de suiker toe en laat het geheel 10 minuten karamelliseren.
Was ondertussen de raapstelen, verwijder de wortels en hak ze fijn. Hak de bieslook ook gelijk fijn.
Stamp de aardappels met de yoghurt, een flinke scheut kookvocht en de rest van de olijfolie tot een smeuïg geheel. Als de stamppot te droog blijft, kun je extra kookvocht of olie toevoegen. Pers de knoflook en meng dit samen met de raapstelen en de bieslook door de stamppot. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Variatietips
Serveer de stamppot met gegrilde lamskoteletjes om er een echt lentegerecht van te maken.
Het is ook erg smakelijk om uitgebakken spekblokjes door de stamppot te doen. Bak deze in dat geval mee met de uien, zodat het spek ook een beetje karamelliseert.
Voor een koolhydraatvrije variant kun je de aardappels vervangen door zoete aardappel. Houd dan wel rekening met een iets kortere kooktijd.
moeten de knolletjes ook weggesneden worden of alleen de harige worteltjes?